Vitamine C en de huid

By Sophie nog geen reacties Feb 24, 2020 Nieuws Terug naar blog overzicht

Vitamine C en de huid

Vitamine C, ookwel ascorbinezuur genoemd, is een belangrijke stof die zorgt voor een goede weerstand, botten, tanden en bloedvaten. Ook voor de huid is vitamine C van belang; het werkt als een antioxidant.

Wat is een antioxidant?

Een antioxidant is een stofje die de huid beschermt tegen vrije radicalen. Dit zijn ‘slechte’ zuurstofdeeltjes die ontstaan tijdens onze stofwisseling.

Het klinkt gek; enerzijds heeft onze stofwisseling zuurstof nodig om het lichaam in leven te houden, anderzijds zorgt dit proces voor de aanmaak van schadelijke stoffen waardoor het lichaam beschadigd. Een overvloed van vrije radicalen in de omgeving bijvoorbeeld door roken, milieuvervuiling, bewerkte voeding, vliegreizen of UV-straling zorgt voor oxidatieve stress. Hierdoor neemt de beschadiging toe en treedt vroegtijdige (huid)veroudering op.

Wat doet vitamine C nu precies in de huid?

⇢ Het beschermt de huid tegen vrije radicalen waardoor irritaties en ontstekingen verminderen (ideaal voor acne, eczeem, rosacea).

⇢ Werkt preventief en vervaagt zichtbare schade door de zon en oppervlakkige pigmentvlekken.

⇢ Verbetert het natuurlijke genezingsproces, waardoor rode vlekken na puistjes vervagen.

⇢ Verhoogt werkzaamheid van een antizonnebrandproduct en biedt de huid een betere bescherming tegen uv-straling.

⇢ Stimuleert de aanmaak van fibroblasten in de aanmaak van collageen waardoor de huid langer stevig blijft.

Conclusie: je hebt vitamine C nodig het is een “healthy must”! Maar hoe doe je dit?

Voeg vitamine C toe aan je eetpatroon. Vrijwel iedere volwassenen in Nederland die een gezond voedingspatroon hanteert krijgt voldoende vitamine C binnen. Let erop dat je in ieder geval 75 milligram vitamine C per dag tot je neemt door het eten van fruit en groente. Lukt dit niet dan is een vitamine C supplement aan te raden.

Schermafbeelding 2020-02-24 om 13.09.03.png

Maar ook kan je vitamine C toevoegen aan je huidverzorging. Dit heeft een extra preventieve werking tegen vroegtijdige huidveroudering. Enkele voorwaarden aan het gebruik van vitamine C in huidverzorging zijn:

  • Vitamine C is zeer instabiel en kan heel slecht tegen vocht, licht en zuurstof. Wanneer vitamine met zuurstof in aanraking komt oxideert het. Het verliest zijn werkzaamheid en kan zelfs zorgen voor een vorming van vrije radicalen! Dit maakt vitamine C in een niet afgesloten glazen flesje of pot minder zinvol.

  • Vitamine C werkt alleen in hoge concentraties (minstens 4% nodig). Om erachter te komen of er inderdaad voldoende in een product aanwezig is, kun je naar de ingrediëntenlijst kijken: de stof moet bovenaan vermeld staan, of in ieder geval terug te vinden zijn in het eerste 1/3 deel van de ingrediëntenlijst.

  • Vitamine C werkt het beste in combinatie met andere antioxidanten. Vitamine C en vitamine E vormen een gouden duo.

14633601_727994207353838_3305856454764803533_o.jpg

Wil je vitamine C toevoegen aan de huidverzorging? FIE heeft perfecte voor je, namelijk de mesoserums van Toskani. Boek een gratis intakegesprek voor advies over een mesoserum.

Liefs, Sophie

nog geen reacties

  • Nog geen opmerkingen

Reageren:

Your email address will not be published. Required fields are marked *