Huidtherapeut?

By Sophie nog geen reacties Feb 26, 2019 Algemeen Terug naar blog overzicht

Huidtherapeut?

Wat ben je nou eigenlijk?

Als huidtherapeut krijg ik regelmatig de vraag "Wat ben jij nou eigenlijk?". Als ik deze vraag enthousiast beantwoord met "Een huidtherapeut!", word ik soms bedenkelijk aangekeken. De kracht van een huidtherapeut in de eerstelijn gezondheidszorg is blijkbaar (nog) onbekend. Zonde! Dé reden voor een blog bericht met alle ins en outs van een huidtherapeut.

Wat is een huidtherapeut?

Een huidtherapeut is een paramedicus die patiënten met een aangedane of zieke huid behandelt. Dit kan met of zonder verwijzing van een arts. Uit onderzoek blijkt dat dermatologen en chirurgisch artsen al dagelijks patiënten naar huidtherapeuten verwijzen en dat deze trend langzaam ook te zien is onder huisartsen in de eerstelijn gezondheidszorg.

Hoe word je een huidtherapeut?

Voordat je jezelf een huidtherapeut mag noemen, dien je een 4-jarige Hbo-opleiding af te ronden aan de Hogeschool Utrecht of de Haagse Hogeschool. In deze opleiding word je klaar gestoomd om huidproblemen te optimaliseren door het geven van persoonsgerichte behandelingen, adviezen, instructies en voorlichtingen gebaseerd op de Evidence Based Practice methodiek (persoonlijk vind ik dit DE kracht van een huidtherapeut omdat door het bieden van een totaal pakket een huidaandoening pas echt goed behandeld kan worden). De Evidence Based Practice methodiek zorgt ervoor dat alle stappen in een behandeltraject gebaseerd zijn op het best beschikbare bewijs uit de huidige wetenschappelijke literatuur. Zo mag jij als patiënt op een veilige en effectieve behandeling vertrouwen. Geruststellend toch?

Waar moet een huidtherapeut aan voldoen?

Om als huidtherapeut te voldoen aan de kwaliteitseisen word je vanuit het Kwaliteitsregister van Paramedici (KP) verplicht om je kennis en handelen up to date te houden bijvoorbeeld door het bijwonen van congressen of door zelfstandig onderzoek te doen. Een huidtherapeut is een wettelijk beschermde titel en valt onder de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG), onder Artikel 34. Dit alles heeft tot doel jou als patiënt veilige en doeltreffende huidzorg te bieden.

Lijkt een huidtherapeut op een dermatoloog?

Een dermatoloog ziet patiënten met huidaandoeningen zoals eczeem, allergieën, psoriasis, soa’s of verdachte huidtumoren. Dit zijn veelal klachten waarbij medicatie of chirurgische ingrepen gewenst zijn. Een huidtherapeut ziet patiënten met acne, littekens, overbeharing, pigmentproblemen (melasma, vitiligo), goedaardige huidtumoren (o.a. fibromen, angiomen, dermale naevi, verucca seborrhoica), vaatproblemen (o.a. wijnvlekken, couperose, teleangiëctasieën etc.), wonden (o.a. ulcus cruris venosum, radiotherapie etc.), veneus- lymfe- lipoedeem en huidveroudering. Deze huidaandoeningen vragen om huidtherapeutische behandelingen zoals chemische peeling, licht- of lasertherapie, camouflage, cryotherapie, elektrocoagulatie, manuele therapie, zwachtelen, steunkousen aanmeten et cetera.

Welke huidtherapeutische behandelingen worden vergoed door zorgverzekeraars?

Alle huidtherapeutische behandelingen en een aantal hulpmiddelen (steunkousen met aan- en uittrekhulpmiddelen) vallen onder aanvullende pakketten. Voor wond- en oedeemtherapie geldt dat de eerste 21 behandelingen onder het aanvullende pakket vallen. Mocht je meer behandelingen nodig hebben dan worden deze automatisch vergoed uit het basis pakket.

Wist je dat?

De opleiding tot huidtherapeut is in de jaren zeventig ontstaan toen een plastisch chirurg, een dermatoloog en een schoonheidsspecialiste ontdekten dat zij, door hun kennis te combineren, geheel nieuwe behandelingsmogelijkheden konden creëren voor patiënten met huidproblemen. Goed bedacht!

Benieuwd geworden wat FIE voor jou kan betekenen? Of heb je nog niet voldoende antwoord gekregen? Boek een intakegesprek.

Groetjes,

Sophie Huidtherapeut FIE

nog geen reacties

  • Nog geen opmerkingen

Reageren:

Your email address will not be published. Required fields are marked *