Hormonaal acne
Hormonale acne: het wat, waarom en de remedie
Herken je dat? Je blijft last houden van acne. Ondanks dat je al lang niet meer in de puberteid zit. Grote kans dat jij kampt met hormonaal acne, een huidaandoening die veel voorkomt bij vrouwen. Wat is hormonaal acne precies? Waarom ontstaat het en wat is de remedie? Ik leg het uit in mijn nieuwe en uitgebreide blog bericht.
Wat is hormonale acne?
Nou, het klinkt vrij rechttoe rechtaan, toch? Hormonale acne is niets anders dan aanvallen van acne die worden veroorzaakt door schommelingen in hormonen, of het nu hoge of lage schommelingen zijn.
Meestal komt dit type acne veel voor wanneer je te maken hebt met de puberteit en de overvloed aan hormonale veranderingen. Echter, hormonale acne manifesteert zich bij volwassenen van alle leeftijden, zelfs vanaf 50 jaar!
Voor het geval je je afvraagt, JA - hormonale acne verschilt veel van de normale acne waar we mee te maken hebben. Gebruikelijke acne-uitbarstingen worden veroorzaakt door meerdere factoren, zoals een reactie op je huidverzorging of make-up, consumptie van overmatig vettig voedsel of zelfs de omgeving waarin je leeft. Zodra deze factoren zijn gewijzigd, kunnen de puistjes onder controle worden gehouden. Hormonale acne wordt uitsluitend veroorzaakt doordat hormonen in de war raken.
Waardoor raken hormonen in de war?
Ik heb voor jou een overzicht gemaakt met punten die hormonen in de war kunnen maken, met als gevolg hormonaal acne.
1. Menstruatie
De meest voorkomende oorzaak van hormonale acne is menstruatie, aangezien onze hormonen voortdurend fluctueren, niet alleen tijdens onze maandelijkse cyclus, maar zelfs voordat deze cyclus begint. Een paar dagen voor de cyclus dalen onze niveaus van progesteron en oestrogeen, wat leidt tot overmatige afscheiding van talg. Dit kan onze poriën verstoppen en ervoor zorgen dat puistjes ontstaan. In de dagen voor onze cyclus kunnen we ook te maken hebben met PMS (premenstrueel syndroom), dat verantwoordelijk is voor stress. Een andere oorzaak van acne.
2. PCOS
Polycysteus ovariumsyndroom is een aandoening die de hormoonspiegels van een vrouw nadelig beïnvloedt. Iemand bij wie PCOS is vastgesteld - hun lichaam produceert een grotere hoeveelheid mannelijke hormonen dan normaal - wat een ernstige hormonale onbalans veroorzaakt.
Het mannelijke hormoon dat wordt geproduceerd, is testosteron, dat opnieuw een toename van de talgproductie en de productie van huidcellen veroorzaakt, wat allemaal leidt tot acne.
3. Menopauze
De menopauze is een tijd tijdens het leven van een vrouw waarin er een natuurlijke vermindering is van haar lichaamsproductie van hormonen. Simpel gezegd, het vindt 12 maanden na de laatste menstruatie van een vrouw plaats.
Er zijn veel hormonale ups en downs die verder leiden tot de vorming van acne. Ja, acne kan zelfs op je vijftigste of zelfs zestigste ontstaan!
4. Toename van androgeenspiegels
Androgeen is een hormoon dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en groei van mannelijke kenmerken in het lichaam van een individu. De lichamen van zowel mannen als vrouwen produceren echter androgenen, alleen op verschillende niveaus.
Als deze niveaus stijgen, leidt dit tot een veel hogere talgproductie dan normaal en tot ontsteking van de huid en worden onze haarzakjes geplaagd door een bacterie die bekend staat als Propionibacterium Acnes en die ernstige acne veroorzaakt.
5. Puberteit
De puberteit is de periode in het leven van een kind waarin hun lichaam zowel fysieke als hormonale veranderingen ondergaat. Het is de eerste stap om hun lichaam te laten lijken op dat van een volwassene.
De puberteit veroorzaakt enkele van de meest ernstige hormoonschommelingen die de talgklieren stimuleren om meer talg te produceren, wat de poriën verstopt en tot acne leidt.
6. Stress
Overvloedige hoeveelheden stress door verschillende redenen kunnen leiden tot een hormonale onbalans die ook een vertraging in de menstruatiecyclus veroorzaakt. Hoewel stress een mentale factor is, manifesteert het zich vaak ook in een fysieke vorm.
Het is inmiddels een bekend feit dat deze onbalans acne-spurten veroorzaakt, waardoor stress ook een grote oorzaak van acne is.
7. Anticonceptie / pil / spiraal etc.
Anticonceptiemedicijnen worden geconsumeerd door vrouwen die ervoor kiezen voorzichtig te blijven met betrekking tot zwangerschap, ze worden altijd voorgeschreven door een bevoegde arts. Deze pillen bevatten hormonen zoals oestrogeen en progestageen (een synthetische vorm van progesteron).
Het introduceren van nieuwe hormonen in uw lichaam kan ernstige schommelingen veroorzaken naast de hormonen die al bestaan, waardoor acne ontstaat.
Hoe weet ik dat ik te maken heb met hormonale acne?
1. Overmatige productie van talg
Talg is een olieachtige stof die uit vetten bestaat en door onze huid wordt aangemaakt. De productie ervan in de juiste hoeveelheden is essentieel om onze huid gehydrateerd en flexibel te houden en ook de barrière te herstellen.
Overproductie van talg, die optreedt als gevolg van sterk fluctuerende hormonen, kan echter verstopte poriën veroorzaken, wat kan leiden tot acne.
2. Uitbraken op specifieke lichaamsdelen
Uitzoeken wat acne hormonaal is en wat niet, wordt gemakkelijk met het plaatsen van uw puistjes. Acne dat op verschillende plaatsen opduikt, kan aangeven wat de oorzaak is.
Wanneer lichaamsdelen zoals onze T-zone, kaaklijn en wangen worden gebombardeerd met acne, is dit een teken van de komst van hormonale onevenwichtigheden die ernstige acne veroorzaken.
3. Uitbraken die een keer per maand optreden
Aangezien we hebben vastgesteld dat de belangrijkste oorzaak van dit type acne je hormonen zijn die zich als een achtbaan gedragen, is het duidelijk dat hormonale acne je zal opkomen net wanneer je menstruatiecyclus nadert.
Dus een van de gemakkelijkste manieren om te weten of jouw acne een oorzaak is van hormonale acne, is door de aankomst ervan te vergelijken met je menstruatiedata.
4. Overmatige stress
Stress is een grote oorzaak van hormonaal acne. Wanneer we mentaal onder extreme druk staan, wordt zelfs ons lichaam beïnvloed door de gevolgen ervan.
In het geval dat je wordt geconfronteerd met een willekeurige puistje op je gezicht en je kunt niet kan vaststellen wat de reden hiervan is, doe dan een stapje terug en denk na of iets (meer dan normaal) je dwars zit. Daar is je antwoord!
5. Pijnlijke cysten
Cysten zijn pijnlijke en dieper gelegen ontstekingen in de huid. Als jouw "normale" puistjes pijnlijker en groter worden en veranderen in cysten, dan is dit veelal een teken van een hormonaal probleem.
Hoe kun je omgaan met hormonale acne?
Vanwege de aard en oorsprong van hormonaal acne, moet dit type acne zeer zorgvuldig en actief worden behandeld. Ik ga je stappen geven hoe.
1. Veranderingen in levensstijl
Een van de meest fundamentele veranderingen die je in staat kunnen stellen om de effecten van hormonale acne te minimaliseren, zijn eenvoudige veranderingen in je dagelijkse levensstijl. Kleine dingen, zoals actief werken om de stress in je leven te minimaliseren, kunnen nuttig zijn, en zorgen er ook voor dat je je schoonheidsslaapje bereikt:).
Hoe meer stress je voelt en hoe minder je slaapt, hoe meer cortisol in je lichaam stijgt. Cortisol is een hormoon dat in ons lichaam aanwezig is en verantwoordelijk is voor het voeden van onze vecht-of-vluchtreacties. Overmatige productie leidt tot verschillende problemen, waaronder een hormonaal acne en gewichtstoename.
2. Veranderingen in het dieet
De juiste veranderingen in het voedingspatroon kunnen bijdragen aan een positieve verandering in het verminderen van jouw hormonale acne.
Het eten van voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en ontstekingsremmend van aard is, kan bijdragen aan de behandeling en preventie van hormonale acne, samen met de consumptie van Omega-rijk voedsel en kleurrijke groenten en fruit, die antioxidanten zijn. Het verminderen van voedsel met een hoog suiker- en zuivelgehalte vermindert ook hormonale acne.
3. Reinig je gezicht twee keer per dag
Hormonale acne wordt veroorzaakt door de overproductie van talg en olie door onze huid, waardoor onze gezichten een beetje extra vetter worden dan normaal. Een ideale manier om dit probleem tegen te gaan, is door je gezicht twee keer (ochtend en avond) per dag te reinigen en ervoor te zorgen dat er geen vet of vuil is. Indien je make-up gebruikt kies je voor minerale vormen en reinig je je huid 2 maal in de avond.
Tip: de Purifying cleanser van Toskani is ideaal voor een vette huid vanwege de toevoeging van salicylzuur. De cleanser is hier te bestellen
4. Sla zonnebrandcrème niet over
Er is een onderliggende mythe dat zonnebrandcrème ervoor zorgt dat je huid vetter is dan normaal, wat een absolute leugen is! Zelfs een huid die last heeft van hormonale acne, heeft SPF-bescherming tegen de zon nodig. Blootstelling aan de zon kan onze acnelittekens verergeren en pigmentvlekken (PIH)) veroorzaken.
Tip: wil je geen creme smeren? Kies dan voor een brush! Ideaal om vaker op de dag te gebruiken, zonder je minerale make-up te verpesten. De SPF brush is hier te bestellen
5. Alles wat niet-comedogeen is
Niet-comedogeen betekent een product dat onze poriën niet verstopt. Zoals we weten, kunnen verstopte poriën leiden tot de ophoping van olie en vuil, waardoor bacteriën zich vermenigvuldigen en acne veroorzaken.
Het gebruik van alleen niet-comedogene producten zorgt ervoor dat onze poriën brandschoon blijven! Gebruik dus ALTIJD minerale make-up.
Zelf gebruik ik al een lange tijd deze compact poeder van La Roche Posay kleur medium. De minerale poeder is hier te bestellen
6. Voeg BHA en AHA's toe aan je skin care routine
Het verwijderen van dode huidcellen vermindert en voorkomt acne! Daarnaast maakt deze stoffen je huid glanzend en minder dof. De zuren BHA/AHA's zijn een absolute must have in jouw skin care routine.
Tip: het is zeer belangrijk dat je BHA/AHA's kiest en smeert op basis van jouw huidtype. Anders kunnen deze zuren je huid uit balans brengen.
7. Krachtige ingrediënten
Omdat hormonale acne nogal verschilt van onze gebruikelijke puistjes, kunnen bepaalde krachtige ingrediënten helpen om acne te verzachten, het uiterlijk ervan te verminderen en in sommige gevallen ook te voorkomen. Krachtige componenten zoals benzoylperoxide en retinol kunnen, wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt, je helpen hormonaal acne te bestrijden.
8. Acnetherapie + chemische peeling
Acnetherapie is een zeer effectieve non-antibiotische behandeling. Wist je dat acnetherapie wordt vergoed door je zorgverzekeraar? Check hiervoor de polisvoorwaarden. Wil jij hierover meer weten? Klik dan hier.
Wanneer naar de huidtherapeut?
Vink jij de volgende vragen af met een ja? Dan is een bezoek aan een huidtherapeut aan te raden.
Acne wat al jaren bestaat; Acne waarbij pijnlijke cysten of littekens ontstaan; Acne waarvoor je een overvloed aan huidverzorgingsproducten hebt geprobeerd en niets lijkt te werken; Acne heeft een negatieve invloed op je geestelijke gezondheid. Je voelt je somber en gaat het liefst de deur niet meer uit.
Liefs,
Sophie Huidtherpeut
nog geen reacties
Reageren: